Barszcz z uszkami to moja ulubiona wigilijna potrawa. Uszka, małe pierogi często porównwywane do ravioli zazwyczaj nadziewane są grzybami lub kapustą i grzybami. Barszcz z uszkami kojarzy nam się mocno z polską Wigilią i pewnie dla wielu osób jest wręcz naszą narodową potrawą. Nawet dla mnie zaskoczeniem było, że uszka w barszczu nie są wytworem kuchni polskiej o ukraińskiej i to stamtąd do nas przybyły!
Po tym krótkim wstępie nie powinno was zdziwić, że wegańskie uszka do barszczu wcale nie są trudne do zrobienia. W wielu domowych przepisach prawdopodobnie funkcjonują wegańskie uszka czy nawet wegański barszcz z uszkami, a domownicy nawet o tym nie widzą. Podstawowe ciasto to mąka, woda i olej – gotowe.
Jak to, a jajko?
Niekoniecznie! Przepis, który posiadam od samego początku jajka w składzie nie ma. Jajko jest tylko dodawane, by ciasto bardziej się kleiło, ale nie jest niezbędne do wigilijnych uszek, a na pewno nie do wegańskich wigilijnych uszek 😉 Ciasto na wegańskie uszka jest miękkie, łatwo się wałkuje i nie pęka w trakcie gotowania.
Wegańskie uszka do barszczu
Farsz do wegańskich uszek
Czas: ok. 1,5 godziny
2-3 garści suszonych grzybów
1-2 cebule
sól
- Grzyby porządnie wypłukać z piasku i zanieszczyszczeń.
- Oczyszczone grzyby zalewamy zimną wodą.
- Gotujemy grzyby na małym ogniu aż będą miękkie tj. ok. godziny. Można posolić wodę – pół łyżeczki
- Po ugotowaniu grzyby należy oddcedzić
- Cebulę i grzyby siekamy w kostkę
- Cebulę podsmażamy na oleju by się zeszkliła. Dodajemy pokrojone grzyby i smażymy jeszcze 5-10 min razem.
- Doprawiamy solą do smaku.
Ciasto – uszka wegańskie do barszczu
2 szklanki mąki
3-4 łyżki ciepłej wody
2-3 łyżki oleju
pół łyżeczki soli
- Mąkę wysypać na stolnicę, albo do w szerokiej misce, posolić.
- W mące zrobić dołek, do dołka wlać 2-3 łyżki oleju.
- Mąkę z olejem zacząć mieszać nożem dodając powoli mocno ciepłą wodę.
- Gdy w cieście mamy dużo miękkich grudek zagniatamy je w całość, tak by uzyskać konsystencję miękkiej, jednolitej plasteliny.
- Odstawiamy ciasto na 10-15 minut pod przykryciem.
- Blat / stolnicę posypać mąką. Dzielimy ciasto na 3 cześci. 2 chowamy pod przykrycie, a jedną część wałkujemy na grubość ok. 3mm.
- Z ciasta wycinamy kółka szklanką o ostrym brzegu lub kroimy ciasto na kwadraty ok. 4cm x 4 cm
- Nakładamy farsz i tworzymy uszko przez złączenie końców „małego pieroga”
- Uszka gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem 2 łyżek oleju do wypłynięcia
Więcej wigilijnych przepisów znajdziecie w poście: wegańska Wigilia – 12 dań
Pierwszy raz będę robić wegańskie danie dla syna ale i ja posmakuję