Moja wegańska Wigilia

Konkretnie nawet moja pierwsza własna i do tego nasza wegańska Wigilia.

Wybranie dań z M. było przejściem przez mękę. Trudno dobrać dania tak by dwie osoby o różnych kulinarnych poglądach mogły zasiąść do wspólnego stołu. Ja jestem wielką fanką połączeń wytrawnego ze słodkim (pasztet z żurawiną czy śliwkami), podczas gdy on nie może na to patrzeć i jeszcze wielką frajdę sprawia mu „obrzydzanie” mi jedzenia (twierdzi, że tak nie jest, za każdym razem musi przypomnieć jakie ma w tym temacie zdanie).

Tak powstała chyba już ostateczna wersja.

Lista 12 wegańskich dań

1. Barszcz z uszkami
Dużo osób wybiera na wigilię barszcz na zakwasie. Nam mniej smakował niż ten „zwykły” wigilijny barszcz od Jadłonomii i właśnie ten będzie gościł na naszym stole.

Uszka będą z przepisu mamy M.

2. Pierogi z kapustą i grzybami
Pierogów w tym roku nie robimy. To szczególny dar od Jagody (polecam jej przeuroczego insta), chętnie zdradziłabym wam jej przepis, ale brzmi on „wszystko na oko”. Ponoć najlepszą są z sosem grzybowym.

Sos grzybowy od Dżej

– ale wiesz jak się robi sos grzybowy?
– z paczki?
– NIE.

1. Dzień wcześniej namaczasz grzyby.
2. Następnego dnia gotujesz je do uzyskania mocnego wywaru (ta sama woda w której namakały, można trochę dolać, żeby było więcej).
3. Wyciągasz grzybki, kroisz je na małe kawałeczki.
4. Wywar doprawiasz jak chcesz (może być kostką skoro już musisz), zagęszczasz „normalnie” woda z mąką.
5. Dorzucasz grzybki, sprawdzasz, czy dobry i doprawiasz jak coś nie gra 😀

3. Kapusta z grochem
W Wielkopolsce znana również jako ciupka z grochem. W moim domu, mówiło się, że trzeba jeść kapustę z grochem, to w następnym roku będzie się bogatym. Nie wiem, nie zauważyłam jak na razie 😛 Jako bazowy przepis użyję tego z gotowanie cieszy, ale bez masła i bez kminku, którego nie znoszę.

4. Kapusta z grzybami
Właściwie kapusta z pieczarkami i grzybami. W tym roku grzybów nie było, więc ich ceny są dość wysokie, stąd wariacja w temacie. Kapusta z grzybami jest już gotowa, ale jej przepis w między czasie wyewoluował od pierwowzoru – przepisu Olig Smile kapusty z pieczarkami (polecamy nie dodawać wina), przez dodanie opakowania podgrzybków.

Wegańskie wigilijne ryby

Nie, nie i jeszcze raz nie jestem i nigdy nie byłam fanką ryb. Nie znosiłam śledzi i nigdy ich nie jadłam. Zapach smażonej czy pieczonej ryby mnie odrzucał. Podobnie zresztą jak moją babcię, która nie znosiła typowo polskiej wigilijnej ryby jaką jest karp. Jego przygotowanie jest wyjątkowo uciążliwe, bo ma intensywny rybi zapach, a wiele osób upiera się że musi być świeży „z wanny” (trauma dla dzieci na całe życie). Stąd bywały święta bez karpia lub z karpiem gotowym kupionym. Nie tradycyjnie za to mieliśmy łososia pieczonego i pstrąga.

5. Boczniaki w migdałach
Ryba w migdałach nie pojawiała się u nas co roku, ale gdy się już pojawiła, były moim numerem 1 na stole. Przepis z dawnego bloga Hello Morning, na boczniaki w migdałach, jest chyba tym, na który najbardziej się cieszę.

6. Seleryba
Ryba z selera, która jest chyba odpowiednikiem, dość nieapetycznych filetów rybnych, ale tradycja to tradycja. Prawdopodobnie z przepisu jadłonomi. Można też pokusić się o tofu rybę, ale trochę żal mi tofu do takiego dania. Jeśli ktoś lubił ryby i chce mieć połączenie pysznego tofu z posmakiem ryby z glonów, to warto spróbować.

7. „Ryba” po grecku
Jedno z nielicznych dań, w którym jako dziecko rybę mogłam jeść cały rok, nie wiedząc, że to ta niedobra ryba. Przepis na selerybę po grecku weźmiemy od Wegan Nerd.

Inne propozycje, po które sięgnę, ale pewnie już nie w tym roku to:
– regionalne danie od Maddy z Hello Morning czyli bakłażan a la śledzie po kaszubsku
– boczniaki korzenne i boczniaki z żurawiną z bloga Jadłonomii

Co jeszcze na wigilijnym stole?

8. Paszteciki drożdżowe
Mogą się sprawdzić na wigilijnym stole lub następnego dnia jako dodatek do barszczu zamiast uszek. Drożdżowe paszteciki z pieczarkami podpatrzone od Vege z Miłości.

9. Pasztet z soczewicy
Propozycji było kilka jak nie kilkanaście. Próbowałam przeforsować pasztet ze śliwką, z żurawiną, ale nic wytrawno-słodkiego nie przeszło. Zostaliśmy przy pasztecie z zielonej i brązowej soczewicy z pieczarkami – nadal klimatycznie światecznie, grzybowo.

Dodatki
Buraczki podsmażane z papryką, ćwikła, ćwikła z chrzanem, chrzan czy żurawina lub borówka czyli różne dodatki do ryb i dań.

Słodkie

10. Kutia
Jestem z domu, w którym tradycja wielkopolska mieszała się z tą spod wschodniej granicy, stąd raz mieliśmy makiełki, a raz kutię. Kutia z pszenicy jest trochę pracochłonna, ale znalazłam przepis na kutię z pęczaku, a po przemyśleniu sprawy będzie to kutia z pęczaku i gotowej masy makowej ze skórką pomarańczy, więc powstanie na zasadzie ugotuj męczak i zmieszaj wszystko!

11. Tofurnik pieczony
Tofurnik zrobiony, a la sernik pieczony. Przepis dostaliśmy od znajomej, nie konsultowałam czy mogę go udostępnić więc nie udostępniam. Przepisów w internecie można znaleźć naprawdę dużo, ten jest po prostu klasykiem wśród klasyków. Nigdy go nie jadłam, ale świadek twierdzi, że smakuje zupełnie jak ten nie wegański.

12. Kisiel żurawinowy
Jako dziecko jadłam wszystkiego tylko symbolicznie by mieć miejsce na sporą porcje kisielu z żurawiną, z dżemem żurawinowym z dużą porcją bitej śmietany. Także w tym roku zrobię sobie kisiel, masę z żurawiny i śmietanę kokosową. Nie wiem czy to tradycyjny deser, jak nie to…

13. Kompot z suszu
Co prawda M. go zdyskwalifikował jako danie, ale u mnie zawsze się liczył. Także głosami moich znajomych kompot zostaje zrehabilitowany. Jest na pewno bardziej tradycyjny niż kisiel 😉


Więcej słodkiego!
Do typowo tradycyjnych, świątecznych ciast zaliczyłabym jeszcze makowiec, pierniczki, piernik czy inne korzenne ciasta i ciasteczka.