Wiecie jakie powinny być idealne domowe ciastka?
Dostępne zawsze od ręki!
Do zrobienia z rzeczy, które zazwyczaj są w każdej kuchni. Nasze idealne ciasteczka, są idealne, bo jesteśmy w stanie je zrobić, nawet jeśli za pół godziny wpadają goście, resztka mleka została akurat do kawy, a wszystkie sklepy są niedostępne, bo… trwa święto, mieszkamy w dzikiej puszczy lub na ostatnim piętrze kamienicy (bez windy).
Jeśli masz w domu: mąkę, cukier, tłuszcz (margarynę, olej też przejdzie tylko będzie trzeba mniej dodać), sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia, to masz wszystko i co potrzeba. Jeszcze oczywiście dostęp do piekarnika 😅
Tego przepisu nie da się zepsuć. Jest to zweganizowana i przetestowana wersja przepisu Nigelli Lawson ze świątecznego programu BBC.
PS: przepis został przeniesiony w miejsce, gdzie będzie mu lepiej o tutaj:
Zobacz przepis na ekstremalnie szybkie ciasteczka czekoladowe >>
uuu, wyglądają zachęcająco, opis też kusi, więc choć miałam się właśnie udać na drzemkę, chyba zaraz zrobię te pyszotki 😀
robią się szybko, więc jest czas na ciastka i na drzemkę, a po drzemce akurat ostygną ;D
Fajny opis, z chęcią wypróbuję te ciasteczka. Takie łatwe przepisy to coś dla mnie hi hi;)
pewnie, naprawdę warto bo ich intensywnie kakaowy smak i konsystencja, jak na tak mało roboty są zaskakujące, chociaż właściwie, może nie, przecież wzorowałam się na Nigelli 😛
Ciasteczka czekoladowe dla kulinarnych ofiar – takie przepisy, to ja lubię – dokładnie dla mnie! Jestem zaniepokojona: skąd mnie znasz?
Sama nią jeszcze jestem. Dla mnie większość przepisów musi się opierać na dodaj wszystko i zamieszaj i pewnie jeszcze długo tak będzie!
Kulinarną ofiarą, co prawda, nie jestem, ale takie proste, szybkie i przyjemne przepisy uwielbiam! 😀 Spróbuję na pewno 🙂
zachęcam do dzielenia się efektami, ciasteczka są warte każdej poświęconej im minuty, zwłaszcza, że jest ich tak mało (minut, nie ciasteczek) 😀
Uwielbiam <3 Proste i pyszne! Chociaż z racji że nie jestem weganką, margarynę zastąpiłabym zwykłym masłem. Chyba mam zbyt wyczulony smak, niektórzy nie widzą różnicy, ale ja nie przepadam za jej zapachem i smakiem :/
Nigella używa kostki masła, więc jak najbardziej się sprawdzi się w roli tłuszczu ;p
Ej nie wyszło mi 🙁 Margaryna chyba musi być roztopiona, bo inaczej nie chce się nijak zmiksować na gładką masę, nawet jak jest miękka i w małych kawałkach 🙁
robię z miękką i mój mikser radzi sobie, najpierw są takie grudki, mieszam łyżką, znowu mikser i po chwili masa jest taka, że można z niej ulepić kulkę. Jeśli mam za zimną kostkę i nie chce mi się czekać to dodaję trochę wrzątku 😛
pod wpływem Twojego pytania dodałam jeszcze dodatkowy opis, mam nadzieję, że pomoże na przyszłość 😛
Jeśli nie da się zepsuć tego przepisu to coś dla mnie! Zawsze coś schrzanię przy pieczeniu 🙂 Ale ten brzmi prosto, więc spróbuję 🙂
bardzo prosty przepis, więc na pewno wielu osobom posłuży 🙂
Czy to normalne ze po upieczeniu one są bardzo miękkie??
Zależy od ustawień piekarnika, można je dłużej potrzymać będą suche, krócej bardziej wilgotne.