Ciecierzyca w sosie orzechowo-cynamonowym

Zaczęło się od tego, że przepis poleciła mi znajoma – na bób w sosie fistaszkowym od Hello-Morning. Nie miałam bobu, ani nie przepadam za ostrymi przyprawami, za to sos orzechowy brzmiał na tyle kusząco, że postanowiłam się zainspirować i pokombinować z tym składnikiem.

Ważna kwestia to czas – nie lubię długo siedzieć w kuchni, a to kolejne danie z cyklu – wrzuć wszystko, wymieszaj i zbieraj oznaki zachwytu 😉
Uwiniesz się z wszystkim w 15-20 minut.

Do tego nic się nie marnuje, z wody po ciecierzycy (aquafaby) możesz przygotować puszysty mus czekoladowy.

 

Zobacz przepis na ciecierzycę w sosie orzechowym z cynamonem >>

 

Jakby nie patrzeć jest to przepis wegański, a nawet bezglutenowy. Wyszło przypadkiem, ale i tak super 😀 Jak wam się podoba taki prosty pomysł?