Ciecierzyca w sosie orzechowo-cynamonowym

Jest to przepis, który powstał w te wakacje jako lunchbox do pracy. Zaczęło się od tego, że przepis poleciła mi znajoma – na bób w sosie fistaszkowym od Hello-Morning. Nie miałam bobu, ani nie przepadam za ostrymi przyprawami, za to sos orzechowy brzmiał na tyle kusząco, że postanowiłam się zainspirować i pokombinować z tym składnikiem.

Sos jest przepyszny i nadaje się do miliona różnych wariacji np. sezonowo z kurkami (wtedy kurki warto podsmażyć z cebulką na początku). Dodatkowo pachnie kochrzennie i rozgrzewa idealnie na porę jesienno-zimową.

Ważna kwestia to czas – nie lubię długo siedzieć w kuchni, a to kolejne danie z cyklu – wrzuć wszystko, wymieszaj i zbieraj oznaki zachwytu 😉
Uwiniesz się z wszystkim w 15-20 minut.

Do tego nic się nie marnuje, z wody po ciecierzycy (aquafaby) możesz przygotować puszysty mus czekoladowy.

Ciecierzyca w sosie orzechowym z cynamonem (wegańska i gf)

Czas: 15-20min

Składniki na 2-3 porcje:
1 puszka ciecierzycy
1 duża cebula
1 szklanka bulionu warzywnego
2 łyżki masła orzechowego
1 łyżeczka cynamonu
pół łyżczki słodkiej papryki
sól i pieprz*
szczypta chilli*
1 ząbek czosnku*
szczypiorek/koperek*
ryż / kasza wg uznania
Przygotowanie:
  1. Gotujemy ryż lub kaszę
  2. Przygotowujemy bulion: należę do leniwych ludzi i bulion warzywny do sosów często robię z kostki 😉 (daję ciut ponad 1 szklankę wody, bo reszta i tak odparuje)
  3. Cebulę pokroimy w kostkę i szklimy na oleju
  4. Odcedzoną ciecierzycę dodajemy na patelnię i podprażamy aż się trochę zezłoci 2-3 min
  5. Delikatnie dolewamy bulion, dorzucamy łyżeczkę cynamonu i pół łyżeczki słodkiej papryki
  6. Dodajemy 2 łyżki masła orzechowe i dokładnie mieszamy
  7. Gdy sos zacznie gęstnieć próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy szczyptą soli i pieprzu czy chilli dla fanów ostrzejszych smaków
  8. Podajemy posypany np. szczypiorkiem



Jakby nie patrzeć jest to przepis wegański, a nawet bezglutenowy. Wyszło przypadkiem, ale i tak super 😀 Jak wam się podoba taki prosty pomysł?