Jajka wegańskie na twardo

jajka wegańskie na twardo

Już w zeszłym roku próbowałam stworzyć idealne jajka wegańskie do święconki, ale dopiero teraz jestem pewna, że mogę się z wami podzielić moim przepisem. Niby bez jajka się nie da? Pffff… akurat oto 100% roślinne, wegańskie jajko na twardo.

Jajko to zdecydowanie najpopularniejszy symbol świąt Wielkanocnych. Niekoniecznie najważniejszy, ale jeśli chodzi o śniadanie wielkanocne to jajko będzie pierwszym skojarzeniem. Moja wegańska święconka bez wegańskiego jajka byłaby niepełna. Tradycja nie dla wszystkich jest ważna, ale ja swoje rodzinne przepisy staram się wprowadzić do wege życia.

W Internecie jest kilka przepisów na bezjajeczne jajka wegańskie, ale osobiście nie byłam z nich zadowolona. Z przepisami, które testowałam z internetu był jeden problem – wyglądały jak jajko, ale były paskudne. Jak galaretka z mleka sojowego i agaru może być smaczna? (serio, pytam wegan, o co chodzi z tym przepisem) Po co komu wegańskie jajka wielkanocne, które są niejadalne?

Smakowała mi tofucznica czy tofu-jaja, ale jajek nie przypominały, stąd zaczęłam swoje eksperymenty. Tak z połączenia i uproszczenia kilku powstał przepis na wegańskie jajka z tofu. Wyglądają jak jajka, smakują jajkiem, a powstały bez krzywdy zwierząt! Białko to masa z tofu, z mlekiem sojowym i agarem, który zapewnia sztywną strukturę także poza lodówką. Smak jajka zapewnia sól czarna (chociaż kolor ma brudnoróżowy). Kala namak zwiera związki siarki, które nadają jajku charakterystyczny posmak.

wegańska święconka i jajka wegańskie na twardo

Wegańskie jajka wielkanocne sprawdzą się do święconki, na śniadanie wielkanocne, ale też w ciągu roku pokrojone na kanapce czy podane z wegańskim majonezem. Do tego wcale nie wymagają ogromnego nakładu pracy – masa białkowa jest gotowa w 15 min, żółtka powstają w kilka naciśnięć blendera. Jedynie najdłużyszym etapem jest zastygnięcie białka 🙂

Czas: 30min / 8 połówek naturalnej wielkości

Składniki:
Białko:
kostka tofu naturalnego (180g)
ok. 23 szklanki niesłodzonego mleka sojowego
3 łyżeczki agaru
1½ + pół łyżeczki czarnej soliŻółtko:
1 ugotowana marchewka
pół puszki gotowanej ciecierzycy
pół cebuli
2 łyżki wegańskiego majonezu (np. wegański majonez z ziemniaka)
kilka kropel cytryny
34 łyżeczki czarnej soli (do smaku)
2 łyżeczki płatków drożdżowych
Przygotowanie:
Białka
1. Tofu pokrój w duże kawałki ugotuj w wodzie z dodatkiem 1½ łyżeczki soli czarnej. W tym samym czasie i garnku może gotować się marchewka. Po 10 min wyciągnij tofu, marchewka niech gotuje się do miękkości.
2. W wysokim naczyniu zblenduj tofu na możliwie gładką masę. W razie potrzeby dopraw dodatkiem pozostałej soli czarnej.
3. Mleko sojowe – (23 szklanki) zagotuj. Dopiero jak się zagotuje wymieszaj z agarem. Chwilę mieszaj na małym ogniu aż do powstania konsystencji przypominającej kisiel.
4. Przelej masę do tofu i razem zblenduj do uzyskania półpłynnej, jednorodnej konsystencji.
5. Białko nałóż do foremek. Będzie gęste, więc trzeba starać się nakładać je sprawnie i łyżką dociskać, by pozbywać się bąbelków powietrza – jak zastygną będziemy mieć dziurawe jajka. Zostawić do stężenia na conajmniej 2h (ja zostawiłam w lodówce na całą noc).

Żółtka
6. Wszystkie składniki na żółtka zblendować razem na gładką masę. Doprawić do smaku według uznania.

7. Po zastygnięciu wydrązyć łyżeczką dziurkę.
8. Wyciągnąć jajka z foremki.
9. Łyżeczką lub rękawem cukierniczym nałożyć żółtko.
Można podawać posypane szczypiorkiem, koperkiem czy z majonezem lub sosem tatarskim.

wegańskie jajka do święconki przepis
Kilka uwag:
Żółtek nie barwiłam kukumą, gdyż kolor marchewki w połączeniu z ciecierzycą zupełnie wystarczył.

Uwaga na proporcje agaru! Standardowo to 1-2 łyżeczki agaru na szklankę płynu. Tutaj proporcje są zwiększone, aby jajka zastygły „na twardo” wiążąc tofu. Czytajcie instrukcje na swoim agarze, przemnóżcie zalecania +/- 2 krotnie na ilość płynu.’

Wydrążone z białek tofu dorzuciłam i zblendowałam razem z żółtkiem – nic się nie marnuje 😉

Białko do wegańskich jajek nadaje się idealnie do wszelkich przepisów na faszerowane jajka

Przykładowo: wegańskie jajka faszerowane awokado, z pastą „bezrybną”, czy faszerowane chrzanem.

Największym problemem było znalezienie foremek wielkości naturalnych jajek. Miałam dużą formę na czekoladowe jajka co średnio pasowało. Małej nigdzie w Polsce nie mogłam upolować (ponoć były w lutym/marcu dostępne w sklepach Home&You i DUKA, ale ja się już na nie nie załapałam). Koniec końców zamówiłam o taką z ebaya.

silikonowa forma na jajka