Spotkałam się z ludźmi, którzy twierdzą, że gołąbki to z definicji mięso i ryż zawinięte w liście kapusty. Otóż nie jestem pewna. Dzisiejszy przepis na wegańskie gołąbki jest lekko zweganizowaną wersją bardzo starego przepisu, który kiedyś zanotowałam pod nazwą „gołąbki z grochem (kuchania staropolska)” i wtedy jadłam mięso. Nie wiem na ile ona staropolska. Nie pamiętam książki z jakiej książki zrobiłam sobie tę notatkę, ale przepis na pewno miał w nazwie gołąbki. Wegańskie gołąbki spotkałam w jeszcze kilku książkach, które nie są wegańskie i nikt ich nie próbował nazywać warzywny farsz zawinięty w kapustę.
Gołąbki z grochem i pęczakiem (wegańskie)
2,5 szklanki łuskanego grochu (30 dag)
niepełna szklanka pęczaku (ok. 15 dag)
2 duże cebule
0,5 litra bulionu warzywnego (może być z kostki 😉 )
łyżka roślinnej margaryny lub oleju kokosowego
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki oleju
łyżka mąki
przyprawy: sól, pieprz, cukier, majeranek
- Groch i pęczak ugotuj oddzielnie.
- Cebule posiekaj, zaeszklij na oleju.
- Groch, pęczak i cebulę wymieszaj dopraw przyprawami i odstaw na 30 minut.
- Główkę kapusty zanurz we wrzątku i gotuj ok. 8 min. Co 2-3 min wyjmuj i zdejmuj warstwę liści. Układaj je na blacie, przy okazji rozklepując twarde nerwy,
- Na każdym liściu połóż dużą łyżkę farszu i zawijaj gołąbki. Dno garnka wyściel pozostałymi liśćmi kapusty i na nich ciasno ułóż gołąbki. Zalej połową bulionu i przykryj resztą liści. Duś powoli pod przykryciem.
- Z mąki i tłuszczu zrób białą zasmażkę, rozprowadź resztę zimnego bulionu, podgrzej mieszając, dodaj przecier pomidorowy. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.
- Wlej do gołąbków, duś do miękkości.
Wegańskie gołąbki możesz zrobić też z soczewicą czy fasolą. Fasolę możesz ubić na „mięsną masę” tłuczkiem do ziemniaków.
Nasiona strączków – grochu, fasoli, czy soczewicy gotuj w nieosolonej wodzie. Inaczej będą twarde w środku.
Jeśli lubisz mięsny smak to farsz można doprawić przyprawą do mięsa mielonego.
Ziemniaki z pietruszką to super towarzystwo dla gąbków 😉
Spróbuj też: Kotlety z cukinii i ryżu, a na deser wegański mus czekoladowy.
jutro mam to na obiad! <3 :)))
Fajny przepis 🙂
Warto spróbować. Może zamiast grochu dałabym coś innego.
Z grochem pewnie nie bardzo ale z soczewica to juz predzej 🙂
Brzmi pysznie, ale pozostanę przy tradycyjnej wersji z ryżem i mięsem. Najlepiej wg przepisu mojej Babci 🙂
Z liter wynika, że będę pyszne ale ja mam na nie odpowiedź – gołąbki z ziemniaków 🙂 Polecam!