Gołąbki z grochem i pęczakiem

Spotkałam się z ludźmi, którzy twierdzą, że gołąbki to z definicji mięso i ryż zawinięte w liście kapusty. Otóż nie jestem pewna. Dzisiejszy przepis na wegańskie gołąbki jest lekko zweganizowaną wersją bardzo starego przepisu, który kiedyś zanotowałam pod nazwą „gołąbki z grochem (kuchania staropolska)” i wtedy jadłam mięso. Nie wiem na ile ona staropolska. Nie pamiętam książki z jakiej książki zrobiłam sobie tę notatkę, ale przepis na pewno miał w nazwie gołąbki. Wegańskie gołąbki spotkałam w jeszcze kilku książkach, które nie są wegańskie i nikt ich nie próbował nazywać warzywny farsz zawinięty w kapustę. Mam nadzieję, że przepis przypadnie wam do gustu.

Wegańskie gołąbki z grochem i pęczakiem

główka białej kapusty
2,5 szklanki łuskanego grochu (30 dag)
niepełna szklanka pęczaku (ok. 15 dag)
2 duże cebule
0,5 litra bulionu warzywnego (może być z kostki 😉 )
łyżka roślinnej margaryny lub oleju kokosowego
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki oleju
łyżka mąki
przyprawy: sól, pieprz, cukier, majeranek
Przygotowanie:
  1. Groch i pęczak ugotuj oddzielnie.
  2. Cebule posiekaj, zaeszklij na oleju.
  3. Groch, pęczak i cebulę wymieszaj dopraw przyprawami i odstaw na 30 minut.
  4. Główkę kapusty zanurz we wrzątku i gotuj ok. 8 min. Co 2-3 min wyjmuj i zdejmuj warstwę liści. Układaj je na blacie, przy okazji rozklepując twarde nerwy,
  5. Na każdym liściu połóż dużą łyżkę farszu i zawijaj gołąbki. Dno garnka wyściel pozostałymi liśćmi kapusty i na nich ciasno ułóż gołąbki. Zalej połową bulionu i przykryj resztą liści. Duś powoli pod przykryciem.
  6. Z mąki i tłuszczu zrób białą zasmażkę, rozprowadź resztę zimnego bulionu, podgrzej mieszając, dodaj przecier pomidorowy. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.
  7. Wlej do gołąbków, duś do miękkości.

Wegańskie gołąbki możesz zrobić też z soczewicą czy fasolą. Fasolę możesz ubić na „mięsną masę” tłuczkiem do ziemniaków.

Nasiona strączków – grochu, fasoli, czy soczewicy gotuj w nieosolonej wodzie. Inaczej będą twarde w środku.

Jeśli lubisz mięsny smak to farsz można doprawić przyprawą do mięsa mielonego.

Ziemniaki z pietruszką to super towarzystwo dla gąbków 😉

Spróbuj też: Kotlety z cukinii i ryżu, a na deser wegański mus czekoladowy.