Szparagi w cieście francuskim dla leniwych wegan (2 składniki)

Sezon szparagowy w pełni, w końcu szparagi to coroczny hit sezonu maj/czerwiec w Polsce. Co powiecie na takie 2-składnikowe danie: wegańskie szparagi w cieście francuskim. Szparagi jako warzywo raczej zawsze są wegańskie, więc dla purystów językowych niech to będą szparagi w wegańskim cieście francuskim? Nazwa to sprawa umowna.

Szparag to roślina o charakterystyczym smaku, które nie wymaga nadmiernego wkładania energii, aby uzyskać coś pysznego, a wszystko ze szparagami jest bardziej ekstrawaganckie. Spójrzmy na majowe menu:

  • risotto ze szparagami z cydrem lub białym winem (ten alkohol to tak dla przykucia uwagi)
  • makaron z pesto pietruszkowym i szparagami
  • placki kukurydziano-ziemniaczane ze szparagami
  • sałatka z pieczonym tofu i pieczonymi szparagami, truskawkami, świeżym szpinakiem
  • co powiecie na klasyk – krem szparagowy z migdałami?

Każde z tych dań brzmi bardzo fancy, a jest do zrobienia w 30 minut.
Pieczone lub gotowane szparagi można zrobić z sosem orzechowym i ciecierzycą na deszczową pogodę lub podać z prostymi kotletami „mielonymi” z cukinii. Pomysłów na wegańskie dania ze szparagami jest mnóstwo.

Dzisiaj pójdę na jeszcze większą łatwiznę niż zwykle i proponuję wam tylko 2-składnikowe danie w 15 minut czyli szparagi w cieście francuskim (wegańskie) zrobione po prostu z gotowego ciasta francuskiego. Brzmi atrakcyjnie prawda? Pomysł najlepiej zrealizować z zielonymi szparagami, ale białe też się nadają.

szparagi w cieście francuskim wegan

Jeśli chodzi o ciasto francuskie trzeba czytać skład, czasem można spotkać ciasta wzbogacone masłem albo smalcem, ale wiele popularnych marek, w tym dostępnych w sieciówkach, ma składy 100% roślinne. Na żadnym etapie nie skrapiam szparagów, ani ciasta tłuszczem. Ciasto francuskiej jest wystarczająco tłuste przy pieczeniu.

Wszystkich leniwców (nie tylko) wegańskich zapraszam na lekki lunch, przystawkę czy przekąskę do pracy!

Szparagi w cieście francuskim (danie wegańskie)

Czas: 15-20 min

Składniki na 2-3 osoby:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 pęczek szparagów
sól inne przyprawy np. czosnek granulowany, kilka kropel cytryny
Przygotowanie:
  1. Piekarnik nastaw na 200 st bez termoobiegu
  2. Szparagi dokładnie myjemy odłamujemy zdrewniałe końcówki
  3. Białe szparagi obieramy z cienkiej warstwy skórki
  4. Szparagi wrzucamy do miski lekko solimy, skrapamy cytryną
  5. Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy w miarę równe kwadraty
  6. Jeżeli szparagi są bardzo długie łamiemy je na pół
  7. Zawijamy po 3-4 szparagi w kawałek ciasta francuskiego (można natrzeć środek odrobiną czosnku granulowanego wg uznania). Dodatkowo moje posypałam czarnuszką, dobrze sprawdzi się też sezam.
  8. Ułożone na blaszce szparagi pieczemy ok. 10-15 min, aż ciasto się zarumieni
  9. Podawać lekko przestudzone

* Jeśli natrzecie ciasto francuskie papryką wędzoną i odrobiną soli będzie smakować jak zapiekane z boczkiem 😉

Rozeszły się tak szybko, że mam jedynie zdjęcia z telefonu 😀
weganskie szparagi w cieście francuskim

Dawno nie było przepisów, dlatego jestem ciekawa jak podobają się takie przepisy jako przerywniki od postów o programowaniu. Co sądzicie o kuchni w 15 minut? 😉 Będę wdzięczna za każdą uwagę w komentarzu❤