Jagodowe smoothie ze szpinakiem (wegańskie)

Blender do smoothie stoi w kuchni już dobre parę miesięcy nie mogąc mnie do siebie przekonać. Niby jest prosty w obsłudze, każdą część można myć w zmywarce, a jednak nigdy nie miałam nawyku picia zblendowanych owoców z nabiałem. Kilka razy piłam shake białkowy (mleko + banan + białko + masło orzechowe), ale nie zostałam jego wielką fanką.

W ramach przełamywania wzajemnych lodów (ja vs smoothie maker), mam dla was propozycję – o dziwo, całkiem smacznego połączenia. Shake / smoothie bananowo – jagodowo – truskawkowo / malinowo – szpinakowe.

Owoce mogą być świeże, jak i mrożone – jednak miksowanie mrożonych owoców to zadanie dla mocniejszego blendera.

Wegańskie jagodowe smoothie ze szpinakiem

Czas: 5min

Składniki
1 szklanka liści szpinaku
pół szklanki jagód
pół szklanki malin lub truskawek
1 dojrzały banan
pół szklanki mleka roślinnego
2 łyżki płatków owsianych
1 łyzka syropu z agawy lub innego słodzika*
Przygotowanie:
1. Wszyskie składniki umieść w kielichu blendera i zblenduj na gładką masę.
2. Koniec 😉

*możesz oczywiście nie dosładzać, wtedy smoothie będzie jeszcze zdrowsze!