Najtrudniej zmienić przyzwyczajenia.
Niby tosty z ciemnego pieczywa z hummusem czy wegańskim pasztetem, wzbogacone plasterkiem pomidora czy awokado to całkiem porządne i smaczne śniadanie, ale to nie jest moje „typowe” niewegańskie śniadanie.
Pytanie brzmi: to jakie było „typowe śniadanie”?
Serek biały ze szczypiorkiem i rzodkiewką,
z miodem czy dżemem,
twarożek z koperkiem,
z pieprzem i solą… wariacji wiele, mianownik ten sam nabiałowy.
Z tego co wiem, można ugnieść tofu widelcem, ale słonecznik to coś, co w mojej kuchni jest zawsze, a tofu niekoniecznie.
Śniadaniowy serek ze słonecznika
Czas: do 10 min
Składniki
1 szklanka słonecznika
sok z półowy cytryny
czosnek
sól, pieprz
szczypior, rzodkiewka
opcjonalnie: 1 łyżeczka płatków drożdżowych
1 szklanka słonecznika
sok z półowy cytryny
czosnek
sól, pieprz
szczypior, rzodkiewka
opcjonalnie: 1 łyżeczka płatków drożdżowych
Przygotowanie:
1. Szklankę słonecznika zalej 1/3 szklanki gorącej wody. Wystarczy chwila, w tym czasie możesz posiekać szczypiorek.2. Słonecznik zblenduj wraz z sokiem z cytryny i ząbkiem czosnku. Możesz też dorzucić trochę szczypiorku czy płatków drożdżowych. Uzyskanie gładkiej masy zajmuje ok 2 min.3. Dopraw solą i pieprzem.4. Posmaruj kanapki, a resztę możesz przechowywać w lodówce pod przykryciem (do 5 dni)
1. Szklankę słonecznika zalej 1/3 szklanki gorącej wody. Wystarczy chwila, w tym czasie możesz posiekać szczypiorek.2. Słonecznik zblenduj wraz z sokiem z cytryny i ząbkiem czosnku. Możesz też dorzucić trochę szczypiorku czy płatków drożdżowych. Uzyskanie gładkiej masy zajmuje ok 2 min.3. Dopraw solą i pieprzem.4. Posmaruj kanapki, a resztę możesz przechowywać w lodówce pod przykryciem (do 5 dni)
Wspominałam, że twarożek można zjesć z kiełkami? Naprawdę warto!
miliarda nie 😀 chociaż, faktycznie w porównaniu do swojego kolegi z działu nabiału ma ich więcej. W sumie nie jestem zwolenniczką liczenia kalorii, ma ok 3-4 razy więcej białka niż serek „krowi” także na solidne śniadanie mogę gorąco polecić.
Warto zresztą pozwolić sobie na odżywcze śniadanie, bo jak przedstawili neurobiolodzy w 2012 u osób, które omijają, jak i jedzą bardzo niskokaloryczne posiłki rano odbija się to na pracy mózgu w ciągu dnia 😀
Tak właśnie myślałam. Też się nie boję kalorii na śniadanie 😉
Mniaaam pychotka, uwielbiam taki twarożek z waflami ryżowymi <3
dzięki za przepis, zrobię go na pewno! <3