Wegański twarożek ze słonecznika

Najtrudniej zmienić przyzwyczajenia.

Niby tosty z ciemnego pieczywa z hummusem czy wegańskim pasztetem, wzbogacone plasterkiem pomidora czy awokado to całkiem porządne i smaczne śniadanie, ale to nie jest moje „typowe” niewegańskie śniadanie.

Pytanie brzmi: to jakie było „typowe śniadanie”?
Serek biały ze szczypiorkiem i rzodkiewką,
z miodem czy dżemem,
twarożek z koperkiem,
z pieprzem i solą… wariacji wiele, mianownik ten sam nabiałowy.

Z tego co wiem, można ugnieść tofu widelcem, ale słonecznik to coś, co w mojej kuchni jest zawsze, a tofu niekoniecznie.

weganski twarozek ze slonecznika

Śniadaniowy serek ze słonecznika

Czas: do 10 min

Składniki
1 szklanka słonecznika
sok z półowy cytryny
czosnek
sól, pieprz
szczypior, rzodkiewka
opcjonalnie: 1 łyżeczka płatków drożdżowych
Przygotowanie:
1. Szklankę słonecznika zalej 1/3 szklanki gorącej wody. Wystarczy chwila, w tym czasie możesz posiekać szczypiorek.2. Słonecznik zblenduj wraz z sokiem z cytryny i ząbkiem czosnku. Możesz też dorzucić trochę szczypiorku czy płatków drożdżowych. Uzyskanie gładkiej masy zajmuje ok 2 min.3. Dopraw solą i pieprzem.4. Posmaruj kanapki, a resztę możesz przechowywać w lodówce pod przykryciem (do 5 dni)

Wspominałam, że twarożek można zjesć z kiełkami? Naprawdę warto!